Varför sex kan vara skadligt för hälsan

Sexolog säger vad som är fel med sex bara för fysiskt nöje.

Victoria Bastrykina, psykolog-sexolog vid familjen Secrets och sexutbildningscentret, berättar vad som är fel med sex för hälsan och hur det kan skada kvinnokroppen.

Begreppet sex för hälsa är vanligtvis motiverat av det faktum att avhållsamhet är skadligt för kroppen. Det kan verkligen ha en skadlig effekt på både mäns och kvinnors välbefinnande och orsakar till exempel ökad irritabilitet, trötthet, anfall av dåligt humör eller till och med problem med könsorganen. Men det finns en viktig nyans. Och det består i det faktum att sådana biverkningar uppstår om en person avstår från sex i minst ett år. Detta är ett mycket genomsnittligt värde, eftersom det är värt att förstå att libido och behovet av sex är olika för alla. Så det finns inget praktiskt värde i att använda sex för att motverka biverkningar av avhållsamhet..

Sex kan vara skadligt för hälsan.

I strävan efter sex för hälsan kan du glömma bort det viktigaste. Sex kan inte bara ge nöje utan också ha sina egna fallgropar, som ingen vill snubbla på. Detta uttalande avser främst hälsorisker som oplanerad graviditet eller sexuellt överförbara sjukdomar. Vissa av dem behandlas och andra förblir i kroppen för alltid, såsom HIV. För att minska dessa risker är det värt att överväga valet av en partner på ett ansvarsfullt sätt och använda barriärmetoder för varje ny partner – bara de skyddar samtidigt kroppen mot oönskad graviditet och från sexuellt överförbara infektioner. Förresten, ingen preventivmetod ger hundra procent skydd, så innan du har samlag är det bättre att bedöma alla risker till deras verkliga värde.

Begreppet ”sex för hälsa” liknar begreppet ”sex för sex”

När allt kommer omkring innebär varken det ena eller det andra fallet en obligatorisk närvaro av en permanent partner eller ett långvarigt förhållande. Trots det faktum att sex för sexens skull finns och är ganska bekvämt, om du inte är intresserad av att utveckla ett förhållande, bör det sägas att det för en kvinna är mer av ett tillfälligt tillstånd än en livsstil. En kvinna kan naturligtvis bara vara i sexstillstånd under en längre tid, men det är bättre att inte dröja kvar i det. Till en början kan en sådan upplevelse av förhållandet med en man vara rolig, men i framtiden, om partnern inte visar tecken på uppmärksamhet, omsorg och ömhet (även om du i förväg har kommit överens om avsaknaden av skyldigheter) kan detta påverka kvinnans moral negativt eftersom Under den kvinnliga orgasmen dikterar en hormonell cocktail som innehåller oxytocin framväxten av bindning till en partner. Och även om en kvinna rationellt inte strävar efter att skapa ett långsiktigt förhållande med den här personen, kommer hon att sakna den här mannen, eftersom hormonförstärkt anknytning kommer att uppstå.

Detta uppmuntrar kvinnan att ständigt söka efter en sexpartner.

Det verkar, vad är fel med att vara i ett permanent tillstånd att leta efter en sexpartner? I själva verket nästan allt. Själva idén att sex är nödvändigt för kroppens hälsa, provocerar en kvinna att söka sex även om hon själv kanske inte känner sexuell lust. Hennes enda motivation för sex i detta fall är bara att försöka fly från de obefintliga biverkningarna av avhållsamhet, och i fallet med sexuell motivation är detta incitament inte korrekt. Och även den maniska tanken att en kvinna oundvikligen kan bli sjuk med något under en lång frånvaro av sex kan i sig leda till hälsoproblem. I en ständig förväntan på sjukdom introducerar en kvinna sig frivilligt i ett tillstånd av svår stress. Detta leder inte bara till neurotiska tillstånd utan också till störningar i hormonsystemet, eftersom en hög nivå av stress framkallar frisättningen av hormonet kortisol.

Sex borde vara kul

I avsnittet ovan pratade vi om begreppet one night stand, när sex har karaktären av ett avslappnat förhållande, det vill säga varje gång en kvinna har sex med en ny partner, utan att ha ett förhållande med någon av dem. Det är detta fall som kan kallas det mest riskabla för en kvinna. Men begreppet ”sex för hälsa” kan verkligen vara bra, men bara om en kvinna har en permanent partner. Så för det första minskar det avsevärt de risker som vi pratade om tidigare, eftersom långvarigt samlag vanligtvis innebär en hög grad av förtroende för partnern. Och för det andra ökar det chansen att en kvinna kommer att ha glädje i processen med sexuell interaktion. Naturligtvis finns det en chans att första gången en kvinna kan få en sådan älskare som omedelbart vet hur man ger henne otroligt nöje. Men han är outhärdligt liten, så långvarig sexuell interaktion med en man lär honom att behaga dig. Detta innebär att chanserna att få orgasm under sex med en vanlig partner är större än under en natts sex med den första personen du träffar..