Låt oss prata om problem i sängen

Intima relationer, som ger stunder av akut njutning, kan också orsaka obehag. Svårigheten är att vi ofta skäms över att berätta för vår partner. Bara de mest modiga försöker hitta rätt ord. Deras uppriktiga berättelser och kommentarer från sexolog Evgeny Kashchenko.

Evgeny Kashchenko – Professor, doktor i sociologiska vetenskaper, författare till flera böcker, inklusive ”Fundamentals of Sociocultural Sexology” (Unity-Dana, 2002), ”Sex: Real and Virtual” (Editorial URSS, 2004).

”Det såg förmodligen romantiskt ut: skymning, ljus och vår passionerade omfamning. I själva verket trötta på varandra, älskade flitigt flitigt att försöka återuppväcka äkta passion. Plötsligt kastade han tillfälligt: ​​”Lägg dig äntligen jämnare, vrid inte!” Nu, när jag minns den här scenen, skrattar jag, men i det ögonblicket frös jag av akut förbittring, säger den 35-årige Anna.

”Förhållandena är inte harmoniska om det inte finns någon dialog mellan partner”, förklarar sexologen Yevgeny Kashchenko. ”Det är därför det är så viktigt att övervinna blyghet, att prata med varandra om era preferenser i intim kommunikation, om vad som glädde er och vad som inte gjorde, samtidigt som man byggde förtroendeförhållanden.” Faktum är att vi hellre ska vara tysta, spara vår älskades fåfänga, eller skämmas för själva ämnet, så lämnar vi konversationen. Varför är det så svårt att besluta att uttrycka dina mest intima känslor med ord??

”Många av oss är säkra på att sexuella relationer utvecklas spontant och vår uppriktighet kan förändras lite”, säger Evgeny Kashchenko. Dessutom inför media normer för ett ”korrekt” sexliv: hur och hur ofta att ha sex, hur länge. Som ett resultat, strävan efter en modell binder, inte tillåter oss att fritt diskutera med vår partner hur vi verkligen känner. ”Du kan lära dig att dela nöje med andra”, säger Evgeny Kashchenko. – Det är sant att det inte finns några universella regler och underbara recept. Nöje är alltid en upptäckt, ett spel för två, och varje par har sin egen. Men du bör våga och tala öppet om dina bekymmer. Frågan är i de ord som hittats och rätt stunder ”.

”Min fru pratade inte med mig på tre dagar. Och senare berörde vi inte det här ämnet. ”

Mikhail, 50 år gammal

”Du gör mig illa”

”Under många år vågade jag inte berätta för min fru att när hon smeker min penis med läpparna, biter hon den smärtsamt. Jag var rädd för att detta skulle avskräcka henne från önskan om oralsex. En gång i en tidning hittade jag en artikel om en liknande situation. Jag markerade det stycke som krävs med en röd tuschpenna och lämnade det öppna magasinet på en framträdande plats. Som ett resultat talade min fru inte med mig på tre dagar. Sedan dess har vi aldrig berört det här ämnet och hon slutade verkligen göra oralsex! ”

Evgeny Kashchenko: ”Den negativa reaktionen från Mikhails hustru är förståelig: en bok eller tidning med linjer markerade med en tuschpenna kan förolämpa en vuxen, och ännu mer en partner som han har bott i många år med. Naturligtvis var det värt att prata med sin fru mycket tidigare och börja med en berättelse om hans känslor, om vad som ger honom nöje och vad som skapar obehag. ”.

”Jag ber honom alltid att göra vad jag vill. Ord är erotiska! ”

Elena, 25 år gammal

”Smeka mig igen”

”Jag lärde mig att lyssna på min kropp, jag börjar inse vad jag tycker om sex och vad jag inte tycker om. Och utan att tveka ber jag min partner att göra det som behagar mig. Det finns så mycket erotik i ord! Till exempel kan jag säga: ”Smeka mina bröst igen – det tänder mig!” Samtidigt kommer jag aldrig att säga direkt vad jag inte gillar, för det kan låta för aggressivt ”.

Evgeny Kashchenko: ”Elena känner sin kropp och är inte rädd för att uttrycka sina önskningar, och detta gör att hon kan få sant nöje att älska. Men taktfullt avvisa vad hon inte gillar är fortfarande värt det. Det är viktigt att undvika ”anklagande” språk (”Du är för oförskämd”) genom att föreslå (mjukt) ”Jag önskar att du var mer känslig.” Led din partner, berätta för honom, och nästa gång vet han exakt hur man kan behaga dig ”.